ישנם סוגים רבים של מזון לבן, מזון שחור(כהה/מלא). כיצד נדע לבחור נכון את המזון אותו אנו מכניסים לגופנו, ונדע האם מועיל לבריאותנו
קמח מלא,קמח לבן וההבדל ביניהם
נכתב על ידי ורד שומרוני
קמח מלא,קמח לבן וההבדל ביניהם:
קמח מלא מכיל את גרעין החיטה השלם, כפי שמגיע אלינו מן הטבע, כולל הנבט והקליפה.
החלקים החשובים ביותר בגרעין הדגן הם הנבט והקליפה.
בתוך הנבט מצויה תמציתו של הצמח השלם והוא מכיל שפע ויטמינים. בקליפה, הנקראת גם סובין, מצויים הסיבים התזונתיים, מינרלים כגון: מגנזיום,זרחן,ברזל,אבץ אשלגן וחלבונים.
לסיבים התזונתיים חשיבות רבה בתזונה ומניעת מחלות ובראשם סרטן המעי הגס ששכיחותו בארץ היא גבוהה. הסיבים מסייעים בחילוף החומרים, נותנים תחושת שובע לאורך זמן וכן משתתפים באיזון הסוכר בדם (בכך שהם נכנסים לדם באופן מתון ובכך מעכבים הפרשת אינסולין) ובסילוק רעלים ושומנים רעים מגופנו כ-כולסטרול וטריגליצרידים. לא בכדי הם נקראים: "המטאטא של המעיים".
בעת טחינת הקמח הלבן, הוסרו מגרעין הדגן הקליפה והנבט ועמם הויטמינים והמינרליים לעיל,חלבונים וסיבים תזונתיים. למעשה, מה שנשאר - זה רק העמילן, קמח לבן, זו פחמימה ריקה עם ערך תזונתי מאוד נמוך. העמילן עתיר קלוריות ומשמש כאנרגיה זמינה המתפרקת בקלות, נספגת לדם ומעלה רמות סוכר מהר מאוד (כשם שהסוכר עולה בקצב מהיר,כך הוא צונח באותו הקצב. התוצאה המיידית היא תחושת שובע וערנות אך עם צניחת הסוכר מרגישים חולשה,סחרחורות ובעיקר רעב גדול הגורם לאכילה מרובה).
מאחר וגרעין הקמח הלבן דל בויטמינים ובמינרלים, נשאלת השאלה-מהיכן ייקח הגוף את הויטמינים והמינרלים החיוניים לתהליך עיכול הקמח והפיכתו לאנרגיה זמינה?
באין ברירה, "שודד" הגוף מעצמו,מהלב,מוח,דם,עצמות,שרירים,בלוטות הורמונאליות,כבד,כליות וממערכת העצבים והתוצאה?חוסר איזון בויטמינים ובמינרלים המשפיעים על תפקוד האיברים בגופנו.
להלן הויטמינים והמינרלים העיקריים הנדרשים לעיכול הקמח הלבן והפיכתו לאנרגייה זמינה: ויטמינים מקבוצת B: B1, B2, B3, B5, B6 והמינרלים הבאים: מגנזיום וזרחן.
לסיכום, הקמח הלבן הוא עמילן עתיר קלוריות ריקות, דל ערכים תזונתיים ובנוסף, עם אכילתו, "שודד" הגוף מעצמו-ויטמינים ומינרלים המשמשים כ-קו אנזימים לצורך עיכולו.
בעולם המערבי, אנשים ניזונים בעיקר מקמח לבן ומוצריו זהו מצב של תת-תזונה על קיבה מלאה.
שימו לב, לא כל הלחמים החומים עשויים מקמח מלא!! הלחמניות הנמכרות בתפזורת הן בד"כ אפויות מקמח לבן אשר נצבע בקרמל או במולסה.
על מנת לוודא שבידכם לחם מקמח מלא,שימו לב לרשימת רכיבי המזון שעל גבי האריזה וודאו שהלחם מכיל קמח מלא בלבד ולא משולב עם קמח לבן!
קמח לבן ומוצריו: לחם לבן,לחמניה,פיתה,באגט,ביגלה,בורקסים,ביסקוויטים,קרואסונים ועוד.
ומה לגבי אורז לבן?
גם מן האורז הלבן, להבדיל מהאורז החום המלא, הוסרו הקליפה והנבט וגם הוא מהווה פחממות/קלוריות ריקות בדיוק כמו הקמח הלבן.
בנוסף לקמח המלא ולאורז המלא, להלן רשימת דגנים מלאים נוספים אשר מומלץ להכניסם לתפריט היומי, לאכילה מאוזנת ולשמירה על אורח חיים בריא:קמח שיפון,סולת מלאה, כוסמת,שיבולת שועל, קינואה ודוחן.
"איכות חיים" - ורד שומרוני
תזונאית קלינית טבעית, בוגרת מכללת רידמן לרפואה משלימה. מטפלת בתזונה בקליניקה פרטית באזור המרכז.
נייד: 052-6811825.
מייל: veredshomroni@walla.com
מקור המאמר:<http://www.articles.co.il/article.php?id=16174 articles.co.il</a
Comments